Vi bjöd in till lunch för att prata folkbildning och lyfta lärgruppsledarens viktiga roll inom idrottsföreningen

Att delta i en idrottsförening innebär inte bara att man lär sig mer om en idrott. En stor del av föreningslivet handlar också om folkbildning. Om de samtal och möten som förs vid sidan om planen och som rustar människor för att delta i ett demokratiskt sammanhang. Vi tror på folkbildningens värde och just därför satsar vi på att utbilda fler föreningar kring folkbildning och lärgruppsledarens roll, bland annat genom inspirationsluncher.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2024

En av dessa inspirationsluncher genomfördes på Scandic Stora Hotellet i Nyköping under september där 15 ledare, tränare och föreningsledare från 11 föreningar deltog.

- Vi vet att folkbildningen är otroligt betydelsefull inom föreningslivet. Folkbildning bidrar till att skapa en gemenskap och upplevelse av sammanhang för varje enskild individ och är ett verktyg som bidrar till utveckling i idrottsföreningar, säger Amanda Nordlie, verksamhetschef på Nyköpingskontoret hos RF-SISU Sörmland.

Under inspirationslunchen fick deltagarna bland annat inspireras av just idrottens folkbildning, om hur den kan se ut och hur den kan bidra till att utveckla föreningen och dess medlemmar. De fick veta mer om folkbildning är samt vad en lärgruppsledare och lärgrupp har för betydelse.

- Vi behöver öka kunskapen hos distriktets föreningar kring idrottens folkbildning, om lärgruppen och lärgruppsledarens roll och valde därför att genomföra en inspirationslunch som ett sätt att introducera fler. Många föreningar och ledare ser folkbildningens betydelse men underskattar stundtals folkbildningens effekt som arbetssätt, fortsätter Amanda.

”Att vara lärgruppsledare är ett ärofyllt uppdrag”

En av lunchens deltagare var Mina Nilsson från Trosa Truppgymnastik som tycker det är givande att få prata och lyssna på andra engagerade eldsjälar som vill utveckla föreningsidrotten till sin fullaste potential.

- Informationen om lärgruppernas betydelse för att kunna driva föreningen framåt var riktigt bra då det fanns otroligt många olika föreningar representerade. Att få lufta tankar och provtrycka idéer var också väldigt givande då man samtidigt fick gehör för sina tankar och funderingar.

Rollen som lärgruppsledare är inte ny för Mina, hon trivs bra i den och vill gärna fortsätta vara engagerad inom föreningsidrotten i de sammanhangen.

- Lärgruppsledare är ett ärofyllt uppdrag med mycket energigivande respons både från våra aktiva, föräldrar, ledare och kollegor som jag gärna fortsätter vara delaktig i.

RF-SISU Sörmland folkbildar för att skapa framtidsorienterade samtal i föreningarnas klubbstugor, på planer, i hallar, ja överallt där idrott utövas. Vi bistår också till individens personliga utveckling och möjlighet till självförverkligande. Vi anpassar innehåll och genomförande utifrån föreningens- och individens behov.

Vill din förening starta upp folkbildningsverksamhet?

Kontakta en av våra idrottskonsulenter. Kontaktuppgifter hittar du genom att följa denna länk till vår webbplats.

Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar om folkbildning

Vad är folkbildning?

Folkbildning handlar egentligen om att lära och utvecklas tillsammans. Vi på RF-SISU Sörmland erbjuder folkbildning i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas. Idrottens folkbildning innefattar många olika verksamhetsformer och metoder och är ett bra sätt att arbeta med föreningsutveckling. Det centrala i folkbildningen är: Dialogen, mötet människor emellan och att lära av och med varandra. Läs mer om idrottens olika verksamhetsformer.

Vad är en lärgrupp?

Lärgruppen är en enkel metod när du och din förening vill lära något nytt, idéarbeta, planera, utvärdera, reflektera och utvecklas tillsammans. Den bygger på viljan att mötas, lyssna, ta del av och dela med sig av varandras erfarenheter och perspektiv. Det är samtal och idéarbete i mindre grupper kring det som är aktuellt och relevant. Metoden passar föreningens alla medlemmar; ledare, tränare, styrelsen, föräldrar, funktionärer och utövare. Läs mer om hur en lärgrupp fungerar.

Varför bör föreningar genomföra lärgrupper?

Genom lärande samtal i lärgrupper får föreningens ledare, tränare, idrottsaktiva och andra medlemmar möjlighet att lyfta viktiga och värdefulla frågor för att utveckla sig själva och föreningens verksamhet. Gemensamma samtal skapar kraft i ert arbete och möjligheter till ett gemensamt lärande.

Vem är lärgruppsledare och vad har den för roll?

Du är lärgruppsledare när du leder olika utbildnings- och utvecklingsinsatser i en idrottsförening. Som exempelvis teori, olika träffar/utbildningar i föreningen för föräldrar, föreningsledare etcetera Lärgruppsledaren kan vara en tränare, en ledare, en förälder eller någon annan i föreningen som tycker att utbildning är viktigt för individens och föreningens utveckling. Lärgruppsledaren behöver inte vara expert på ämnet. Utan bidrar med delaktighet och engagemang i en idrottsförening genom att leda värdefulla, utvecklande och lärande samtal. Läs mer om lärgruppsledarens roll.

Sidan publicerades: 18 oktober 2024