Ekonomiskt stöd

Sidan uppdaterades: 29 oktober 2024

RF-SISU Skåne hanterar tillsammans med Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och specialidrottsförbunden de stöd som ges inom idrottsrörelsen. Under stipendier, fonder och utmärkelser finns även stöd att söka utanför idrotten.

Projektstöd IF Barn- och ungdomsidrott

Det finns många bra idéer om hur barn- och ungdomsidrotten kan utvecklas i distriktets föreningar. För att hjälpa till att göra en del av idéerna till verklighet kan idrottsföreningar söka projektstöd från RF-SISU Skåne. Syftet med projektstödet är att skapa förutsättningar att utveckla sin verksamhet i enlighet med Strategi 2025 och riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott.

Läs mer om projektstöd barn- och ungdomsidrott

Projektstöd IF Återstart

Syftet med "Projektstöd IF Återstart" är att stimulera en uppstart av verksamhet efter coronapandemins effekter för särskilt utsatta föreningar. Stödet ska säkerställa att idrottsföreningar ges möjlighet att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar. Stödet ska framför allt tillgängliggöras för föreningar med barn- och ungdomsverksamhet och/eller verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer om återstartsstödet

Projektstöd IF Idrott 65+

Detta Projektstöd syftar till att skapa förutsättningar för föreningar att utveckla sin idrottsverksamhet riktad till målgruppen personer 65 år och äldre (65+) med målsättningen att idrottsrörelsen ska erbjuda hållbar, utvecklande och inkluderande idrottsverksamhet i förening för målgruppen 65+.

Det är möjligt att söka stöd inom två huvudområden:

  • Utveckling av föreningens befintliga verksamhet för målgruppen.
  • Uppstart av ny verksamhet i föreningen för målgruppen.

Läs mer om Projektstöd IF Idrott 65

Projektstöd IF Anläggning

Riksidrottsförbundet avsätter årligen medel till ett anläggningsstöd med syfte att skapa nya och utveckla befintliga idrottsmiljöer för barn och ungdomar. Bidraget kan sökas av idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet och ansökan handläggs av RF-SISU Skåne.

Läs mer om ansökan för projektstöd anläggning.

Stöd till utrustning för utövare med funktionsnedsättning

Området syftar till att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. För att ansöka om projektstödet ska ni alltid börja med att ta kontakt med er förenings idrottskonsulent hos RF-SISU Skåne.

Hitta er idrottskonsulent

Läs mer om stödet till utrustning för utövare med funktionsnedsättning på Riksidrottsförbundets webb.

Verksamhetsstöd för barn- och ungdomsidrott (LOK-stöd)

LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening, ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Läs mer om ansökan för LOK-stöd.

Utvecklingsresurs genom folkbildning

RF-SISU Skåne arbetar med att utveckla och utbilda föreningar och förbund i Skåne. Utvecklingsresursen är inriktad på att utveckla och stötta den lärande processen genom utbildning och folkbildning i en förening eller ett förbund. RF-SISU Skånes idrottskonsulenter kan komma ut och informera föreningar och förbund om möjligheter att arbeta med den resurs som finns att tillgå.

Läs mer om vårt stöd genom folkbildning.

Samarbeta med andra

Ensam är inte stark

Många utvecklingsprojekt inom idrottsrörelsen uppstår på initiativ av en eller ett fåtal idrottsledare med stor drivkraft och stort engagemang. Dessa ”eldsjälar” är ofta ovärderliga i en förening. Men det är samtidigt riskabelt att lägga allt för mycket ansvar och förväntningar i några få personers händer.

För det första står och faller projektet med att just dessa personer har tid, kraft och möjlighet att fortsätta. Och ju mer arbete som fordras för att driva en verksamhet, desto större blir risken att den enskilde idrottsledaren till slut inte mäktar med.

För det andra riskerar projekt som drivs av en eller ett fåtal personer att utvecklas till isolerade öar i klubben, det vill säga aktiviteter som genomförs vid sidan av kärnverksamheten och kanske t o m utan förankring hos föreningens ledning.

Ett viktigt råd till er som vill starta ett projekt är därför: gör inte jobbet själva. Sök samarbeten.

Samarbeta inom föreningen

En första form av samarbete handlar om föreningens interna arbete.

Idrottsföreningar består ofta av medlemmar med olika kompetenser och erfarenheter. Ta tillvara på dessa. Lär av varandra – och hjälp varandra.

Förankra era idéer i föreningen. Sprid information om vad ni vill göra. Ge era medlemmar möjlighet att ställa frågor, komma med idéer och att få vara med.

Se projektet som en möjlighet för föreningen att samlas kring en ny aktivitet. Låt det bli en satsning som väcker engagemang och skapar sammanhållning. På så sätt kan ert projekt bli integrerande i dubbel mening: det kan både introducera idrott och föreningsliv för nya målgrupper och samtidigt leda till stärkt samhörighet i er förening.

Samarbeta med andra

Lika viktigt är att skapa samarbeten med andra. Bäst resultat nås ofta när idrottsföreningar, hjälporganisationer och kommuner går samman. På sätt kan era olika kompetenser, erfarenheter och nätverk tas tillvara.

Läs mer: Johan Norbergs krönika på nättidningen Idrottens affärer

Rabatter och förmåner

Riksidrottsförbundet har slutit flera rikstäckande avtal med olika partners som erbjuder specialerbjudanden på produkter och tjänster till idrotten. Dessa avtal inkluderar Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna, specialidrottsförbund, distrikt, föreningar och medlemmar.

Mer om rabatter och förmåner på rf.se

Sidan publicerades: 26 september 2022

Tre idrottskonsulenter som diskuterar engagerat

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.