Idrottens folkbildning
Den här veckan fokuserar vi på idrottsrörelsens folkbildning och lyfter särskilt fram lärgruppen, en metod där deltagarna lär av och med varandra. Att vara med i en idrottsförening handlar om så mycket mer än bara idrott. Idrotten är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar både dig som individ och din förening som helhet. Detta kallar vi idrottsrörelsens folkbildning – när människor och föreningar möts och växer tillsammans.
Sidan uppdaterades: 15 oktober 2024
Föreningsidrotten – mer än fysisk aktivitet
Idrottsrörelsen är mycket mer än bara fysisk aktivitet. Idrotten förenar och utvecklar människor, genom folkbildning, i goda samtal. Vi pratar bland annat ledarskap, demokrati, värdegrund, trygghet, jämlikhet och allas rätt att vara med. Genom att arbeta aktivt med folkbildning i föreningen läggs grunden för en verksamhet som engagerar och växer av egen kraft, med medlemmar som vill stanna kvar och utveckla verksamheten och sig själva genom föreningen.
Som en av Sveriges största folkrörelser stöttar och fostrar vi många barn och ungdomar. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar i Sverige har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. I Hallands cirka 700 idrottsföreningar pågår ett rikt föreningsliv även utanför matchen, tävlingen och träningen.
I föreningen ordnas mötesplatser, medlemmar deltar i årsmöten, ledare utbildas och utvecklas, barn, ungdomar, vårdnadshavare och andra vuxna deltar i folkbildande verksamhet. Idrottsrörelsen hjälper både individer och föreningar att utvecklas och växa.
Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa!
Vi på RF-SISU Halland har via SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens studieförbund, ett folkbildningsuppdrag. Genom idrottsrörelsens folkbildning skapar vi tillsammans ett starkt föreningsengagemang, vilket är en nödvändig nyckel till att få ledare och aktiva i föreningar att växa.
Folkbildning är lärande som anpassas efter deltagarnas behov och önskemål. Det finns olika sätt för föreningar och individer att utvecklas och lära sig, men folkbildningens grundtanke är att deltagarna lär av varandra och söker och bygger sin egen kunskap tillsammans. Idrottsrörelsen är så mycket mer än det fysiska idrottsutövandet. Genom de goda samtalen kan idrotten förena och utveckla personer. En förening som hela tiden har ett pågående samtal om frågor som till exempel ledarskap, demokratins spelregler, hur man är en bra kompis, trygghet, jämlikhet och allas rätt att vara med, ökar möjligheterna för medlemmarna att må bättre, utvecklas mer och att de ska vilja stanna kvar längre.
Vad är folkbildning?
Folkbildning är det som uppstår när människor lär tillsammans och av varandra. Inom idrottsrörelsen så har vi till exempel möjlighet att använda oss av lärgruppen som metod för att jobba med folkbildning. En lärgrupp är ett sätt att skapa lärande i en avgränsad grupp i din idrottsförening. Viljan att lära och nyfikenheten att upptäcka tillsammans med andra är det som kännetecknar en lärgrupp. Ämnen som diskuteras i en lärgrupp bestämmer föreningen/lärgruppen själva. Det kan till exempel handla om värdegrundsfrågor, ledarrekrytering eller om föreningens utvecklingsarbete.
Kontakta oss när ni vill starta en lärgrupp
Samtal sätter idéer i rörelse och utvecklar föreningen. Lärgruppen är en enkel metod när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. Kontakt alltid RF-SISU Hallands idrottskonsulenter när vi vill starta en lärgrupp i er förening. Vi kan bidra med tips och idéer och genom vårt folkbildningsanslag har vi dessutom möjlighet att ta kostnader för utbildningsmaterial, hyrd lokal, studiebesök, expertmedverkan med mera. Lärgruppen rapporterar ni sedan in via IdrottOnline till oss – vi visar gärna hur det går till. Tillsammans gör vi din förening starkare och sätter ideér i rörelse.
Vill du veta mer om hur din idrottsförening kan komma igång med lärgrupper? Kontakta din förenings idrottskonsulent! Här hittar du kontaktuppgifter till oss
Hallands folkbildning 2023
Totalt utbildningstimmar: 46 411 timmar
Föreläsningar och kulturarrangemang: 1 215 st med 57 452 deltagare
Lärgrupper, kurser och processarbeten: 3 578 st med 32 743 deltagare
Unika deltagare i lärgrupp, kurs, processarbete och föreläsning: 19 655 deltagare
Sidan publicerades: 15 oktober 2024
LÄRGRUPPER
Samtal sätter idéer i rörelse och utvecklar föreningen. Lärgruppen är en enkel metod när din förening eller ditt lag vill lära något nytt och utvecklas tillsammans. Vi hjälper er med verktyg, tips och idéer för ert lärande.
FOLKBILDNINGSGUIDE
En guide för dig som bedriver folkbildning i en förening.