Idrotten finns inte med i kommunernas framtidsplaner

Riksidrottsförbundets nationella kommunenkät visar att bara en av tre kommuner har ett idrottspolitiskt program respektive en lokalförsörjningsplan och endast en av fyra anger att idrott beskrivs i översiktsplanen mer än med enstaka ord.

Sidan uppdaterades: 24 oktober 2024

– Det är mycket oroande att det är så få kommuner som har idrottshallar och idrottsytor med i planeringen i våra samhällen och städer då det handlar om gränsöverskridande mötesplatser som främjar motion och hälsa. En förutsättning för de lokala idrottsföreningarnas arbete är att det finns plats att vara på, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Avgörande framtidsfråga

Plats för idrott såsom idrottshallar, klubbstugor och skidspår är en av idrottens avgörande framtidsfrågor. Utan rätt förutsättningar stannar idrotten och föreningslivet. Många idrottsplatser är från 60- och 70-talet och har stora renoveringsbehov. Utmaningarna behöver mötas med visioner, handlingsplaner och politiska krafttag.

Riksidrottsförbundets kommunstudie visar att majoriteten av kommunerna varken har idrottspolitiska program (1 av 3), någon nulägesanalys (1 av 4) eller lokalförsörjningsplan (1 av 3). Likaså är det endast en av fyra kommuner som har med idrott (eller motsvarande) i sin översiktsplan mer än enstaka ord eller med ett kapitel. Siffrorna från Gävleborg ser ut som följer:

Andel kommuner i Gävleborg som anger att de har strategiska dokument

Strategiskt dokument

JA (Totalt)

Idrottspolitiskt program

40 %

Nulägesanalys

20 %

Utvecklingsplan eller lokalförsörjningsplan

10 %


– I mina kontakter med kommunerna noterar jag att processen startat på flera håll, men de politiska besluten uteblir. Vissa kommuner har skjutit arbetet på framtiden, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg. Samtidigt ser vi hur stillasittandet bland barn och unga ökar drastiskt. Det är viktigt att det här arbetet görs på ett bra sätt i närtid, menar hon. Gävleborg har inte råd att vänta.

Behöver bli konkret

Folkhälsa och fysisk aktivitet är en viktig fråga för alla kommuner. Men många brottas med behovsbilden, vad invånarna efterfrågar.

– På kommunal nivå behöver man bli konkret, göra ett bra analysarbete och ha en lokalförsörjningsplan, menar Ann-Gerd. Vi har funnits med som länk till idrottsrörelsen och som processtöd i flera kommuner för att hjälpa till och sammanställa lägesbilden. Utan grundjobbet blir planeringen en gissningslek.

RF-SISU Gävleborg vill att samtliga kommuner i Gävleborg ska ha:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden
  • Investeringsbeslut inom plats för idrott

Sidan publicerades: 24 oktober 2024